Butterfly pea havermout ontbijt
Snel naar receptIk ben altijd al verslaafd geweest aan havermout, maar ik weet dat niet iedereen dat met mij deelt. Sommige gruwelen ervan als ze mij zwijmelend zien bij het vooruitzicht van een havermout ontbijtje. Vooral kinderen willen veel liever een zoete muesli in plaats van dit heerlijke papje. Hoe je dat kunt veranderen? We maken een smurfen havermout!
Het blauw komt natuurlijk van de Butterfly pea, niet alleen gezond maar het geeft dus ook eenvoudig een leuk effect.
Butterfly Pea Flower Tea
Er zijn drie verschillende mogelijkheden om je haver in blauwe thee te laten weken:
- Breng een kopje water aan de kook en doe de bloemetjes in een filter erbij. Laat 10 minuten trekken, verwijder dan het filter. Voeg havermout toe en laat het trekken.
- Breng een kopje ongezoete (plantaardige) melk aan de kook en voeg een theezakje met bloemetjes toe. Doe de havermout bij de melk en haal het zakje eruit zodra het genoeg getrokken is.
- Voeg losse bloemetjes toe aan 1 kopje plantaardige melk. Voeg direct de havermout toe of laat eerst trekken.
Voor dit recept heb ik zelf eerst een klein beetje melk met een handje bloemetjes gekookt. Vervolgens heb ik dit gezeefd en bij de kokende havermout gedaan.
De diepte van de blauwe kleur hangt af van hoeveel thee je gebruikt. Als je een intensere kleur wilt, voeg dan meer bloemetjes toe.
Blauwe havermout met rode vruchten puree
Rode vruchtenpuree past goed bij blauwe haver, maar je kunt natuurlijk elk gewenst fruit toevoegen, vers of ontdooid. Zo is mango een van mijn favoriete combinaties met havermout. Als je wilt dat je haver een meer vloeibare consistentie heeft, voeg dan gewoon een scheutje plantaardige melk toe. Het effect is spectaculair. Ik weet zeker dat je kinderen dit recept ook geweldig zullen vinden! Trouwens, door een scheutje citroensap toe te voegen, verandert je haver van blauw naar roze.
Butterfly Pea Flower (ook wel kittelbloem genoemd) is niet alleen een mooie bloem, maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Het is bekend dat het antioxiderende eigenschappen heeft en ontstekingen vermindert; beide eigenschappen helpen kanker en hartaandoeningen te voorkomen. Butterfly Pea Flower Tea kan ook urineweginfecties voorkomen en uw huid en haar gezond en glanzend houden. Nou dat is toch weer leuk om te weten zo tijdens het ontbijt.
Butterfly pea havermout met rode vruchten
Ingrediënten
- 3/4 kopje ouderwetse gerolde haver (glutenvrij)
- 3/4 kopje havermelk ongezoet
- 1/2 el ahornsiroop
- Handje butterfly pea bloementhee
- 4 eetlepels rode vruchten
- Fruit en/of bloemetjes ter decoratie
Instructies
- Breng havermelk aan de kook en voeg een theezakje met de Butterfly Pea bloemen toe. Laat 10 minuten trekken.
- Haal het theezakje eruit en knijp er lichtjes in.
- Voeg de havermout toe aan de blauwe havermelk, doe de ahornsiroop erbij en kook tot gaar. Eventueel voeg je wat extra melk toe om hem wat dunner te maken.
- Ontdooi de rode vruchten in een pannetje (of magnetron) totdat ze een beetje warm zijn. Maar er puree van met de staafmixer.
- Voeg alles bij elkaar en lekker het extra op met wat fruit.
- Genieten!
Notities
De havermout kan zeker ook koud gemaakt en gegeten worden!